Twee griffioenen met een groot schild

griffioenen met schild ingang kasteel plastilinemodelHet volgende project is al een heel lange tijd onderweg. Al ruim een jaar geleden kreeg ik deze aanvraag, en pas nu is er de rust en tijd om dit goed aan te pakken. Het is dan ook geen simpel projectje tussendoor.

griffioenen met schild ingang kasteel plastilinemodel

Kasteel

Griffioenen met schild ingang kasteel oud

oude foto van originele griffioen

Deze klant is bezig met het restaureren van een oud kasteel. Er hebben vroeger twee grote griffioenen bij de ingang gestaan die elk een groot schild vasthielden met daarop het familiewapen van de graaf en van zijn vrouw. Het kasteel moet grondig gerestaureerd worden en ook de ingangspartij is zodanig beschadigd dat er alleen nog foto’s zijn van hoe het vroeger was. De klant vroeg mij om de twee bewakers te reconstrueren, zodat hij ook de ingang in oude luister kan herstellen.

Geen steen

griffioenen met gebroken poten en kop

Hier is duidelijk te zien dat het origineel hol was

Op een paar oude foto’s is te zien hoe de beschadigde griffioenen poten en koppen missen. Hierdoor is duidelijk te zien dat de oude beelden hol waren, dus waarschijnlijk afgietsels. Gezien de leeftijd van de ingangspartij, daterend van zo rond 1880, verwacht ik niet dat het beton geweest is, en waarschijnlijk ook geen gewone keramiek, omdat het materiaal vrij dik is. Eerder denk ik aan een materiaal als Coade Stone of iets dergelijks.

Coade stone is een composiet van 10% chamotte, 5-10% gemalen vuursteen, 5-10% fijn kwartszand, 10% gemalen glas en 60-70% klei uit Dorset en Devon. Dit werd 4 dagen lang bij 1110 graden gebakken.
Coade stone is enorm weerbestendig en kan na het afvormen in gipsen mallen nog heel fijn nabewerkt worden met de hand voor het gebakken wordt. Er is ook een interessante video over te vinden op YouTube↑, met de geschiedenis van de opmerkelijke vrouw die aan de wieg stond van dit materiaal en de herontdekking ervan.

Opdracht

griffioenen met schild ingang kasteel oud

close-up van originele linkerschild

Na lang onderzoek van de korrelige oude foto’s en schetsen maken heb ik eerst een klein kleimodelletje gemaakt in plastiline. Vervolgens zou ik deze gaan uitvergroten in harde schuim. Hiervan zou de klant zelf rubber mallen maken en dan twee gespiegelde afgietsels maken, waarschijnlijk in een soort kunststeen.

Ik was al een heel stuk op weg met de schuimmodellen toen ik merkte dat mijn kleine kleimodel me te weinig referentiepunten gaf. Ik moet namelijk vier losse voorpoten en twee verschillende schilden maken, en dat moet allemaal nauwgezet in elkaar passen. Vandaar dat ik een stap terug heb gezet en nog een kleimodel in plastiline gemaakt heb. Het eerste model was zo’n 30 cm hoog, en bij deze is alleen de griffioen zelf al 62 cm. Plastiline is een modelleerklei die nooit uithardt en niet opdroogt. Hiermee kan ik blijven werken en veranderen zonder me zorgen te maken over barsten en scheuren. Dat kan ook met boetseerwas, maar daarmee is detailleren veel lastiger en de lichtval is hopeloos. Er is ook nog professionele industriële modelleermassa, maar voor de afmetingen die ik wil gaan maken zou ik een paar duizend euro aan klei kwijt zijn, dus dat valt af.

Hoe verder?

Zodra dit grotere kleimodel in grote lijnen naar mijn zin is, maak ik in harde PIR-schuim een griffioenlijf met achterpoten en kop, twee linker voorpoten, twee vleugels, twee rechter voorpoten en een staart. Ook komt er nog een schild waarin twee verschillende middenstukken passen met daarop de familiewapens in reliëf. Als deze delen zijn afgegoten, moeten ze exact in elkaar passen en samen twee gespiegelde griffioenen vormen. Al met al een uitdagende klus!

…Lees verder over dit project in het volgende bericht…↑

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

2 reacties op “Twee griffioenen met een groot schild

  1. E Pietersen schreef:

    mooi project 🙂

  2. Anoniem schreef:

    Mooie opdracht…hou ons op de hoogte !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *